Välkommen till din nya studentstad Malmö!

Håll dig uppdaterad – följ oss på våra kanaler!

Missa ingenting av vad som händer i Kårens värld! Vi uppdaterar ständigt våra digitala kanaler med evenemang, grymma erbjudanden och matnyttig info så glöm inte att följa oss:

Studentkåren Malmö drivs av studenter för studenter. Vi arbetar alltid för att ge dig en bättre utbildning och ett roligare studentliv som student på Malmö universitet. Vi kan berätta för dig om vilka rättigheter du har som student och hjälpa dig om du hamnar i trubbel. Vi har massor av tips på hur du kan påverka din utbildning eller vad det finns att göra i vår fina stad. Glöm inte att vi alltid är på din sida! 

Som medlem i Studentkåren Malmö kan du ta del av våra egna aktiviteter såsom studentfrukostar, soppluncher och musikpubar men vi har också 13 föreningar och en hel del studentgrupper som sysslar med sådant som just du är intresserad av. Här erbjuds det massor av skoj och intressanta aktiviteter och kul fester. Det finns något för alla. Kanske är du en stor miljönörd, dansfantast, sportfåne eller partyprisse? Hittar du inget för just dig kan du alltid starta din egen studentgrupp. Nytt för i år är sektioner som fungerar som föreningar för ditt program. Finns det ingen på ditt program kan du starta en.

Dessutom får du ta del av våra grymma medlemsrabatter! Blir du kårmedlem får du vårt exklusiva rabatthäfte fyllt med lokala deals. Ju fler medlemmar, desto bättre kan Kårens arbete bli! I våra lokaler i Kårhuset får du gratis kaffe under våra öppettider och då kan du också komma och plugga i Kölsvinet eller i våra jättefina studierum.

Vi vet att det kan vara med blandade känslor som man börjar sin studietid, visst är det kul att börja plugga och flytta till en ny stad och träffa nya människor, men vi vet också att det inte alltid är lätt att slå ner bopålarna på ett nytt ställe.

Vår överlevnadsguide

Som ny student är det en hel del att hålla koll på vid terminstart; Var ska jag bo? Vad finns det att hitta på som student i Malmö? När börjar Insparken? Vem kan hjälpa mig om jag får problem? Oroa dig inte, alla dessa frågor kan du få svar på i vår Överlevnadsguide! Vi har satt ihop våra bästa tips för att underlätta din första tid som ny student i Malmö. Ladda ner eller se den direkt i webbläsaren här nedan. 

Det kan vara jobbigt att vara helt ny på universitet  men vi finns här för att hjälpa dig till rätta. Här har vi lagt upp en checklista för att du som ny student ska komma in i studielivet så snabbt som möjligt och komma till rätta.

Har du fler tips till nya studenter i Malmö? Skicka in dem till inforum@malmostudenter.se.

Inspark (Endast höstterminen)

För dig som är ny student på Malmö universitet finns det en Inspark! Under två veckor får du massor av skoj tillsammans med mängder av studenter och blir introducerad till vår fina stad på bästa sätt. Schemat kan du hitta på Insparkens officiella hemsida, festmesteriet.se eller på malmostudenter.se

Det är också bra att gå med i Insparkens officiella Facebookgrupp.

Festmesteriet, som är en av Studentkårens föreningar, håller i en fantastisk inledning på höstterminen för alla nya studenter vid Malmö universitet. Detta för att ge varje ny student chansen att träffa nya vänner och lära känna Malmö lite bättre. Insparken är för alla, helt frivillig och utan taskiga inslag.
Som ny student kan detta vara det första fantastiska tillfället att lära känna nya människor. Att delta i roliga och avslappnade aktiviteter fungerar vanligtvis bra som en isbrytare. Insparken är endast för nya studenter och är helt planerad och utförd av erfarna studenter vid Malmö universitet.

Kårens aktiviteter:

Vår reception i Kølsvinet är öppen tisdag-torsdag 10-16 och fredag 10-13 (från 29 augusti). Här kan du komma med frågor och bli medlem, plugga, äta din lunch, ta en kaffe eller bara snacka med oss på Kåren.

Läs mer detaljerad info om våra aktiviteter här 

Studentfrukost

Dagens viktigaste mål mat i form av frukostbuffé får du som är medlem för endast 20 kronor. Frukosten serveras mellan klockan 9-11, varje tisdag innan CSN i Kølsvinet på Bassängkajen. Börjar i september.

Sopplunch

För endast 15 kronor får du som medlem i Studentkåren Malmö vegetarisk soppa inkl. bröd och kaffe varje onsdag klockan 12-13 i Kølsvinet i Kårhuset på Bassängkajen 8. Börjar i september.

Kaffe med Kåren

Kaffe med Kåren anordnas en gång per månad. Studentkåren och ditt studentombud finns på plats och du har chansen att berätta för oss vad du tycker behöver förbättras på universitetet. Här håller vi ofta i en tävling och har med oss våra föreningar så du har chans att träffa dem också. Gratis kaffe finns även här. 

Musikpub

Tillsammans med Festmesteriet bjuder vi på en härlig pubkväll där vi bjuder in lokala band och artister. Ta med dig dina vänner och upptäck ny musik i Studentpuben där baren har väldigt studentvänliga priser!

Föreningar, sektioner och studentgrupper

Vid sidan av plugget behöver en få hitta på kul! Inom Studentkåren Malmö finns ett brett utbud av föreningar och studentgrupper som är öppna för alla medlemmar. Hittar du ingen förening som passar dig är det fritt fram att starta en ny. Sektioner är som föreningar för dina studier, kanske finns det en sektion för just ditt plugg?

Besök vår föreningssida för att se alla våra föreningar och studentgrupper och vad de kan erbjuda.

Studierum

Vi har ssex stycken studierum med eget kök som du kan använda om du är medlem hos oss. Bara sväng förbi receptionen i Kølsvinet i Kårhuset på Bassängkajen 8 för att boka ett rum. Alltid gratis kaffe och kakor även här. 

Steg för steg…

Hitta bostad

Det är skönt att ha ett tak över huvudet. Ta en titt på vår sida Hitta Bostad där vi ha samlat våra bästa tips för dig som letar boende i Malmö.

Adressändra och folkbokför dig i Malmö

Anmäla flytt som student: Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Med en e-legitimation kan du använda Skatteverkets e-tjänst för att göra flyttanmälan, snabbt och enkelt.  Läs mer och gör din flyttanmälan på Skatteverkets webbplats: www.skatteverket.se/studentflytt

Sök studiemedel hos CSN

Ansök direkt på www.csn.se.

Bli medlem i Kåren

Oavsett om du behöver hjälp med en knepig lärare, hitta en nattklubb eller veta var du kan micra lunchen, finns vi här för dig. Läs mer om vad vi erbjuder här.
Bli medlem!

Skaffa dator-ID

Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på datorer, komma åt det trådlösa nätverket och It’s learning. Du måste beställa din datoridentitet innan du kan registrera dig på din kurs. Du gör det via Id-Service.

Skaffa multikort

Ditt multikort fungerar som lånekort, kopieringskort och passerkort. Multikortet kan hämtas på Orkanen eller Hälsa och samhälle. Mer info på Mau.se

Skaffa ett lånekort

Eftersom böcker kan vara ett dyrt inslag i din studentbudget kan det vara smart att låna böcker och för detta behöver du ett lånekort. Registrera ditt multikort som lånekort på Malmö universitets bibliotek.

Köp kurslitteratur

Köp och sälj begagnat genom Campusbokhandeln som ligger på Skeppsbron 3, nära Posthusplatsen.

Fixa en cykel

Cykel är ett smidigt sätt att ta sig runt på i Malmö och dessutom både billigare och miljövänligare än bussen! Kolla in Malmö stads cykelauktioner för cykelfynd, eller teckna en årsprenumeration på hyrcykel hos malmobybike.se.

Engagera dig

Förgyll din fritid i en av Kårens föreningar, sektioner eller sitt med i dina områdes- och fakultetsstyrelser och se till att din utbildning och omgivning är så bra som möjligt. Kontakta ditt studentombud eller läs mer på Engagera dig.

Hämta dina exemplar av…

SUM (Student Union Magazine) samt Kårens Studenthäfte GRATIS (för medlemmar) på din fakultet eller i Kårhuset.