Malmö är inte en renodlad studentstad vilket också märks på bostadsmarknaden med ett relativt lågt antal studentbostäder. Därför är det bra att leta bostad i Malmö med öppna ögon, du kommer kanske inte hamna i en regelrätt studentkorridor utan i andra alternativ som kollektiv, privat rum i någon annans hus eller lägenhet, andrahandslägenhet, hyresrätt eller bostadsrätt.

Glöm inte att teckna en hemförsäkring! Om något går sönder eller blir stulet i din bostad kan det göra stor skillnad ekonomiskt när du ska ersätta dina saker. Du kan enkelt jämföra studentförsäkringar här!

Vi på Kåren vill såklart att alla studenter som kommer hit ska få en härlig studietid med en stabil punkt i tillvaron, allt för att man som student i Malmö ska må bra, ha en rolig tid och såklart lyckas med studierna. Vi har därför satt ihop en liten guide för att hjälpa dig i Malmös bostadsdjungel. Du kan också läsa om bostadssituationen i Malmö i SFSs årliga bostadsrapport!

Tips för att signera säkra hyresavtal är att använda dig av denna tjänst: Signera dina avtal med BankID – kostnadsfritt

Om du trots allt inte hittar någonstans att bo, så kom till oss på Kåren så hjälper vi dig vidare!

Kårens egna kanaler

Soffprojektet – av studenter för studenter

Om du har testat alla alternativ och fortfarande står utan tak över huvudet när terminen drar igång så finns även nödlösningen att sova på någon annans soffa. Kåren har dragit igång ett soffprojekt där vi försöker hitta tillfälliga sängplatser till studenter genom att förmedla kontakter mellan inkommande studenter och volontärer som är beredda att ställa upp med en sängplats. På så vis vinner du lite tid för att hitta ett mer permanent boende. Mer information hittar du under fliken “soffprojektet”.

Kontakta soffprojektet@malmostudenter.se eller läs mer om projektet här.

Hemma – Kårens bostadsportal

Hemma är bostadsportalen som Kåren basar över. Här kan du som privatperson i Malmö med omnejd som önskar en inneboende eller hyra ut din bostad annonsera. Du som är student kan leta efter boende här, det brukar generellt finnas ett flertal lägenheter och rum uppe varje dag.

Var dock försiktig när du hyr genom privatannonser! Det är lätt att råka ut för bedragare så se till att inte sända pengar i förväg. Överlag så bör du försöka undvika de som kräver att du betalar innan du hunnit se boendet.

Externa kanaler

Blocket

Det finns uppsjö av andrahandssajter men en av de största är blocket.se där många privatpersoner väljer att lägga ut annonser. Här handlar det ofta om temporära andrahandskontrakt eller privata rum i någons lägenhet eller hus, men det kanske är den perfekta lösningen om du bara kommer att plugga i Malmö en kortare tid eller vill bo med andra människor. Var dock försiktig när du hyr genom privatannonser! Det är lätt att råka ut för bedragare så se till att inte sända pengar i förväg. Överlag så bör du försöka undvika de som kräver att du betalar innan du hunnit se boendet.

Boplats Syd

Ett tips är att registrera dig i Malmös bostadsförmedlingars gemensamma bostadskö: boplatssyd.se. Det kostar 300 kr att registrera sig men man har i utbyte bara en köplats att hålla reda på. Här gäller det att vara ute i god tid om man vill ha en central 1:a eller 2:a eller studentbostad. Däremot är efterfrågan inte lika stor om du kan tänka dig att bo i utkanten av stan eller går ihop med andra studenter för att hyra en större lägenhet tillsammans.

Bopoolen

Om du kan tänka dig att bo i vår charmiga grannstad Lund så checka in Bopoolen.nu. De har främst lägenheter och rum i Lund men man kan ibland hitta en och annan annons för boende i Malmö. Var dock försiktig när du hyr genom privatannonser! Det är lätt att råka ut för bedragare så se till att inte sända pengar i förväg. Överlag så bör du försöka undvika de som kräver att du betalar innan du hunnit se boendet.

Bostadsfinder

Med Bostadsfinder.se kan bostadssökande hitta sitt nya hem genom att registrera sina önskemål om bostad för att sedan matchas med relevanta säljare och hyresvärdar. Även säljare och hyresvärdar kan söka efter köpare/hyresgäster.  När du söker boende måste du registrera din mailadress och sen betala för att annonsera efter en bostad.

http://www.bostadsfinder.se

Bostadspanda

Bostadspanda.se är en hemsida som sammanställer lediga lägenhetskontrakt ifrån mer än 200 olika bostadssiter i Sverige på ett och samma ställe. Det kan vara ett fulltidsjobb att leta lägenhet men denna hemsidan gör annonsletandet åt dig och du kan fokusera på att sedan ansöka om lägenheterna

Couchsurfing

Ett annat alternativ är så kallad couchsurfing, där du genom att registrera dig gratis på ett internationellt community både kan låna ut din soffa och få låna någon annans soffa varsomhelst i världen! För mer information: www.couchsurfing.org

Dibz

Dibz är en plattform som har samlat 100+ bostadsköer på ett ställe, som användare kan du med bara några klicka gå med i bostadsköer i hela Sverige. Det finns bostadsköer för vanliga bostäder och studentbostäder, som användare får du tillgång till alla och dibz uppdaterar dina plats i kön regelbundet så du kan slappna av. Tjänsten kostar bara 25kr i månaden men använder du denna länk får du 3 månader gratis!

Hemavi

Hemavi är Sveriges första plattform som enbart fokuserar på rumsuthyrning och co-living. De använder en matchmaking-funktion för att koppla samman personer som kan trivas bäst att bo tillsammans och har ett stort fokus på säkerhet genom hela processen. Det är gratis att bli medlem på Hemavi men att skriva det digitala kontraktet kostar 149 kr som en engångskostnad. Det ingår då även säker depositionshantering för att säkerställa säkerheten för bägge parter.

www.hemavi.com

Hyrabostad.se 

www.hyrabostad.se är en site som samlar alla lediga lägenheter från både kommunala och privata hyresvärdar i Malmö. Listan visar lediga förstahandskontrakt på lägenheter i Malmö, och länkar dig sedan vidare till aktuell annons för bostaden.

Hyresvärdslistan

Hyresvärdslistan är en webbsida som listar alla hyresvärdar, privata som kommunala, i några av Sveriges största städer. Orsaken till detta är att genom att kontakta hyresvärdar direkt istället för att gå omvägar via andra sidor och tjänster så kan man öka sin chans att få en bostad så snabbt som möjligt.
Du kan kontakta Hyresvärdslistan via detaljerna nedan.
Mail: Alexander@hyresvardslistan.seWebsite: https://hyresvardslistan.se

Housing Anywhere

På www.housinganywhere.com  kan du hitta privata hyresvärdar i Malmö som oftast hyr ut ett rum i sin lägenhet.

jagvillhabostad.nu

Vi har en gedigen lista med bostadssökartips till unga på vår hemsida + ett konsumentupplysningsmaterialet till unga som heter Egenmakt. Här finns mer info om det: https://jagvillhabostad.nu/bostadssokande/ 

Vi erbjuder även unga att bli medlem och/eller engagera sig i organisationen. Vi företräder ungas rätt till trygg bostad i många sammanhang, bedriver mycket opinionsbildande arbete och även egna byggprojekt för att visa att det är möjligt att bygga tillgängligt för unga. Så vi vill gärna synas i det syftet också, så att fler unga har möjlighet att organisera sig mot bostadsbristen. Här går det att läsa mer om det: https://jagvillhabostad.nu/om-oss/https://jagvillhabostad.nu/engagera-dig-2/

Lägenhetsportal

www.lagenhetsportal.se är en sida som hjälper dig att  komma i kontakt med alla hyresvärdar, både privata och kommunala, på orten där du söker bostad.  När du söker bostad får du först en sammanfattning över hur många hyresvärdar och lediga lägenheter som finns registrerat på den aktuella orten. Därefter kan du gå in på varje enskild hyresvärd och söka vidare för lägenhet hos respektive fastighetsägare.

Malmö Studenthus

Malmö Studenthus är Malmös största studentboende med 665 lägenheter i ett enda stort hus. Det är beläget i Kryddgården i Rosengård. Här finns gratis parkering för den som har bil, bra kommunikationer med buss och cykel in till universitetet tar ca 20-30 minuter. Hyresvärden sitter i samma hus och har hög tillgänglighet. Under året arrangeras många olika event för att skapa god gemenskap och förutsättningar för att lära känna dina grannar.

Läs mer och gör en intresseanmälan på www.malmostudenthus.com/

Malmö universitets Bostadssida 

På Malmö universitets egna bostadssida  kan du få hjälp med att hitta i Malmös bostadsdjungel. Här finns samlad information och tips till dig som är på bostadsjakt.

Rabatt på hemförsäkring

50% rabatt på hemförsäkring från Hedvig
I samarbete med Hedvig erbjuds Sveriges populäraste hemförsäkring för studenter. Använd koden malmo50 och få 50% rabatt i 3 månader. Läs mer och teckna hemförsäkring här.