Varför studenterna behöver Soffprojektet

När terminen börjar anländer många nya studenter till Malmö och många av dem har inget hem. Det är på grund av rådande bostadsbrist och långa köer till studentbostäder. Bristen på studentbostäder är ett stort problem i hela Sverige, men särskilt i Malmö. Eftersom vårt universitet är en ung institution har bostäderna ännu inte utvecklats för att följa efterfrågan från det ökande antalet studenter som kommer till Malmö. Likaså har Malmö stad, som förra året, fått en röd markering i SFS bostadsrapport. Det innebär att det tar minst ett år innan en student får en egen permanent bostad. För studentgrupper med särskilda behov kan det ta upp till tre år att få en bostad. För att påpeka förekommer det alltid att studenter hoppar av sina studier på grund av att de inte kan hitta en bostad och antalet avhopp förväntas öka om bostadssituationen inte löses.

Vad är Soffprojektet?

Studentkåren Malmö anordnar Soffprojeketet för att hjälpa de studenter som är i behov av ett boende och så de får en så smidig start på läsåret som möjligt. Syftet med projektet är att erbjuda en tillfällig lösning för studenter som anländer till Malmö utan någonstans att bo. Det kan bero på att studenten inte har fått tillgång till sitt boende ännu eller inte har något boende alls.

Inför höstterminen anländer majoriteten av studenterna till Malmö i augusti och september. Det är då de behöver hjälp som mest. Under vårterminen sker detta mellan januari och mars.

Soffprojektet är en förmedlingstjänst mellan studenterna och soffvärdarna. Vi fungerar som en mellanhand mellan studenterna och värdarna och hjälper till med den lämpligaste matchningen mellan de två. Studentkåren Malmö föreslår hyran. Vi kan också svara på eventuella frågor och hjälpa till så mycket som möjligt, men själva utlåningen sker mellan värd och student.

Vanliga frågor

Hur mycket hyra ska jag ta?

Vi föreslå 500 kronor per vecka. Mer kan dock tas om mat och tvättmedel inkluderas i hyran.

Ska jag skriva kontrakt med studenten?

Det är en bra idé att göra det. Det underlättar både för studenten och för dig om ni har tydliga regler uppsatta om vad som till exempel ingår i hyran.

När kommer studenterna?

Under höstterminen anordnas ”Arrival Day” för internationella studenter i slutet av augusti. Under vårterminen kommer de i mitten på januari. Därför uppmuntrar vi till att du är tillgängliga under denna månaden.

Anmäl dig nedan

Anmäl dig här för att bli soffvärd

Anmäl dig här om du behöver någonstans att bo

Tack för att du hjälper oss!

För mer information vänligen kontakta oss på: soffprojektet@malmostudenter.se

Tips för att hitta boende

Hitta boende – Mau.se
Hemma – Studentkåren Malmös bostadsportal
Blocket.se

One thought on “Studentkårens Soffprojekt

Comments are closed.