Att engagera sig i Studentkåren är inte bara roligt och ett utmärkt sätt att träffa nya vänner på, det ger dig också värdefulla erfarenheter inför ditt kommande arbetsliv. Det finns en mängd olika saker att engagera sig i inom Kåren, välj det som passar ditt intresse bäst så kommer du också få det som roligast.

Som aktiv inom Kåren får du möjlighet att lära känna intressanta personer med liknande intressen och chansen är stor att du träffar vänner för livet. Hur mycket tid du lägger på ditt engagemang väljer du själv. Kårengagemang ger dig även värdefulla erfarenheter till ditt arbetsliv och du får alltid ett intyg på att du varit aktiv inom Kåren. Intyget ger dig förhoppningsvis ett försprång när du är klar med din utbildning och börjar söka jobb, då många arbetsgivare ser det som ett stort plus att ha engagerat sig vid sidan om studierna.

Vad kan jag engagera mig i?

För att göra det lite enklare för dig har vi delat in Kårens verksamhet i två olika delar som du kan engagera dig i. Är du intresserad av att ta viktiga beslut både inom universitetet och Kåren så är studentinflytande och representation något för dig. Vill du hellre bli grym på att planera event och aktiviteter, då är studentliv något för dig.

4 exempel på hur du kan vara engagerad:

  1. Sitt som ledamot i Kårens fullmäktige (FUM).
  2. I någon av Kårens föreningar eller som medarbetare i studenttidningen SUM.
  3. Som representant i universitetets nämnder, grupper och organ.
  4. I aktuella aktiviteter som Kåren har.

Studentinflytande och representation

Nämnder och organ

Studentkåren Malmö sitter med i alla nämnder, grupper och organ på Malmö universitet. Studentperspektivet är oerhört viktig för universitetet och fungerar som ett verktyg för att öka utbildningskvalitén. Kåren tillsätter representanter till dessa nämnder via fem olika möten, som kallas FORUM. För mer info om Forum kontakta ditt Studentombud.

På ditt program eller kurs

Den kanske viktigaste delen av studentinflytandet på Malmö universitetet är studenternas rätt till inflytande över sin egna utbildning. Vid alla program och kurser på Malmö universitet ska det finnas kurs- och programrepresentanter. Som representant för du dina kursares talan gentemot lärare och sitter med vid möten som berör din utbildning. Är du intresserad av att kunna påverka din utbildning så ta kontakt med ditt Studentombud så berättar hen mer.

 Inflytande vid Studentkåren

Vill du hellre bestämma vad Kåren ska syssla med så ska du sitta med i Fullmäktige. Studentkåren Malmö styrs av Fullmäktige som väljs av er studenter under Kårvalet. Fullmäktige – eller FUM – är Kårens högsta beslutande organ och har ansvar för alla beslut och all verksamhet inom Kåren. FUM består av 19 personvalda studenter som tillsätts i Kårvalet varje vår. I FUM sitter även ytterligare 10 ledamöter som tillsätts i början av höstterminen via 5 möten som kallas FORUM, totalt alltså 29 ledamöter. FUM träffas 5-6 gånger på ett år och fattar alla övergripande beslut under året.

Arbeta på Studentkåren

Det finns faktiskt också möjlighet att arbeta heltid på Kåren. Kåren har en Ordförande, en Vice ordförande och fyra Studentombud, som alla är heltidsarvoderade och har tagit en paus från sina studier för att arbeta ett år på Kåren. För att ha möjligheten att få en av positionerna måste du först kandidera i Kårvalet, bli en av 19 kandidater som väljs in i FUM och sen ansöka till den position du vill ha. Att arbeta på Kåren är krävande men också otroligt roligt och utvecklande. Du kommer gå på många möten, träffa många studenter och lära dig allt om Malmö universitet.

Du lär känna många intressanta personer med liknande intressen som du. Chansen är stor att du träffar på vänner för livet.  Du kan påverka hur Kåren styrs och vad Kåren ska pyssla med och lägga energi på under tiden som du är Fullmäktigeledamot. Och genom att sitta med i universitetets olika nämnder ser du till att ditt område och din utbildning är så bra som möjligt. Du påverkar alltså direkt din och andras studiesituation.

Dessutom ger kårengagemang dig en värdefull pusselbit till din arbetslivserfarenhet och du får alltid ett intyg på att du varit aktiv inom Kåren. Intyget kan förhoppningsvis ge dig ett försprång när du är klar med din utbildning och är redo att börja söka jobb.

Studentliv – Aktiviteter med Kåren

Kaffe med Kåren

En gång i månaden besöker Kåren din fakultet för att du som student ska göra din röst hörd och också för att du ska höra Kårens röst! Vi bjuder på kaffe, har spännande tävlingar och gör undersökningar om hur du som student uppfattar din studietid. Det finns massor med roliga saker du kan hjälpa till med så är du intresserad av att hjälpa till under Kaffe med Kåren kontakta receptionen@malmostudenter.se för mer information.

Sopplunch

Varje onsdag serverar Kåren sopplunch i Kølsvinet tillsammans med alla Kårens fantastiska föreningar. Är du en jäkel på att laga soppa? Då är detta något för dig! Vi är i ständigt behov av ideellt engagemang, kontakta receptionen@malmostudenter.se så får du veta mer.

Musikpub

Sista fredagen i månaden anordnar Kåren Musikpub i Studentpuben, då spelar lokala band från Malmö och för de som vågar finns det en öppen scen. Vill du vara med och planera, eller vill du kanske uppträda? Kontakta ansvarigt Studentombud eller maila till receptionen@malmostudenter.se.

Studentfrukost

Studentfrukost anordnas en gång/månad, tisdagar innan CSN har betalats ut. Det är Kårens sätt att se till så att studenterna får börja dagen med ett ordentligt morgonmål! Kaffe ska kokas, frukost ska dukas fram och av. Här behöver vi hjälp från dig som är morgonpigg, och självklart bjuder vi dig på frukost! Kontakta receptionen@malmostudenter.se.

Vad krävs av mig?

Du behöver lägga en del av din fritid på ditt kårengagemang. Hur mycket är olika beroende på vad du är aktiv inom. Som Fullmäktigeledamot bör du till exempel kunna lägga några timmar per fullmäktigemöte, som hålls 5-6 gånger per läsår. Väljer du istället att hjälpa till med Kårvalet, är det någon/några dagar du behöver sätta av. I slutändan är det du själv som bestämmer hur mycket eller hur lite du vill vara engagerad. Prata med ditt Studentombud eller ansvarig för respektive område för mer information.

Vad krävs för att bilda en ny kårförening?

Du kan även engagera dig inom någon av våra föreningar. Om du inte hittar en förening som faller dig i smaken, kan du välja att starta en ny. För att din förening ska bildas krävs att kårfullmäktige godkänner den på ett fullmäktigemöte. Till din hjälp har du Studentombud Mladen Dimitrov som är föreningsansvarig inom Kåren som du kan vända dig till. Hör av dig till foreningsansvarig@malmostudenter.se för att få mer information. Läs mer om hur du startar en förening.

Vad får jag ut av att vara Kåraktiv?

Du lär känna en massa intressanta personer och chansen är stor att du får vänner för livet.

Du kan påverka hur Kåren styrs och vad Kåren ska pyssla med och lägga energi på under tiden som du är Fullmäktigeledamot. Genom att sitta med i universitetets olika nämnder ser du till att ditt område och din utbildning är så bra som möjligt. Du påverkar alltså direkt din och andras studiesituation.

Dessutom ger kårengagemang dig en värdefull pusselbit för din arbetslivserfarenhet och du får alltid ett intyg på att du varit aktiv inom Kåren. Intyget kan förhoppningsvis ge dig ett försprång när du är klar med din utbildning och är redo att börja söka jobb.