Höga förhoppningar inför framtiden

Studentkåren Malmös presidium har stora förhoppningar inför detta läsår! Vi är mycket glada över att studenterna är tillbaka på campus. Nästan alla gamla och nyinskrivna studenter är tillbaka i Malmö, vilket gör oss väldigt glada. Det är fullt av studenter i universitetets korridorer i den grad som vi alla glömt bort under de senaste två åren. Pandemin har tagit mycket från våra studentliv, men det verkar som om saker och ting äntligen håller på att återgå till det normala. Våra lokaler är återigen lika välbesökta som någonsin. Under förmiddagarna kommer studenterna till Kølsvinet för studentfrukost och på onsdagseftermiddagarna har vi många studenter som kommer för sopplunch. Vi har också många av våra medlemmar som tittar in för gratis kaffe under dagen och många stannar kvar för att studera eller koppla av mellan lektionerna. Att interagera med studenterna på vardagsnivå och personligen är återigen höjdpunkten på vår arbetsdag!

Även om vi vet att många studenter är tillbaka är vi medvetna om att det finns studenter som fortfarande inte kan komma till Malmö eftersom de inte kan hitta ett lämpligt boende. Detta är en fråga som vi på Kåren tar på stort allvar och arbetar hårt för att åtgärda.
Milena deltar i egenskap av studentkårens ordförande i olika möten och evenemang som kretsar kring detta ämne. Efter att Sveriges förenade studentkårer publicerat SFS Bostadsrapport 2022, där Malmö hamnat på en rödmarkerad plats, har detta gett oss påtryckningsmedel att diskutera ämnet med fler aktörer och kämpa för att förbättra bostadssituationen för studenter i Malmö. Vi kommer att hålla er uppdaterade, men vi arbetar hårt med detta och ser till att studenternas röster blir hörda!

Även om vi alla är glada över att vara tillbaka på campus, är studentkåren medvetna om de svårigheter som studenterna för närvarande möter i sin studiemiljö. Vi har fått många klagomål från studenterna om att det inte finns tillräckligt med utrymme i klassrummen, vilket inte skapar en bra studiemiljö. Likaså påverkar byggnadsarbetena i Orkanen direkt studenternas möjligheter att lära sig på grund av buller som hindrar lektionerna. Vi för samtal med de personer från universitetet som är ansvariga för detta och försöker åtgärda dessa problem så snart som möjligt. Tills dess hoppas vi att ni ska kunna få en utbildning av hög kvalitet. Om så inte är fallet, kontakta oss gärna!

Tillbaka till goda nyheter! Malmö universitet blev en del av UNIC European University Alliance vilket innebär att många nya möjligheter öppnas för Malmö universitets studenter. Olika möjliga utbytesprogram, praktikmöjligheter och kombinerad utbildning mellan så många som tio universitet runt om i Europa kan göra stor skillnad för din utbildning! Vi kommer att hålla dig informerad.

Studenternas inlärningsmiljö

I och med att vi öppnat upp för fysiska lektioner på universitetet är vår största förhoppning en god miljö och en hög utbildningsnivå för varje enskild student på Malmö universitet. Vi vet att under pandemin drabbades många studenter av att inte kunna fokusera på zoom och vi hoppas att så inte ska vara fallet längre. Dessutom, nu när majoriteten av studenterna är tillbaka på campus, hoppas vi att de disciplinära ärendena kommer att minska i antal, eftersom studenterna kommer att kunna ställa frågor till sin lärare mer bekvämt under de fysiska lektionerna och att förklaringarna av tentamen/uppsats kommer att vara tydligare för alla.

Något som vi också har stora förhoppningar om är elevernas inlärningsmiljö, att byggnaderna på Orkanen snart är klara och att eleverna kan arbeta på biblioteket utan buller och att inga lektioner störs på grund av detta och att alla elever kan gå till sina lektioner utan att vara rädda för att bli missförstådda eller att inte ha en plats att sitta på i klassen, eftersom utbildning ska vara tillgänglig för alla som vill lära sig.

Förra terminen hade vi lyckade Musikpub-kvällar, där många elever njöt av de olika musikgenrerna och hade en trevlig kväll. Något liknande är vad vi på Kåren hoppas på. Vi hoppas på att få många bra band som studenterna på Malmö universitet kan njuta av och även upptäcka ny musik. Vidare hoppas vi att vårt samarbete med Medborgarskolan ska fortsätta i många år till, och att vi tillsammans ska kunna uppnå den bästa upplevelsen för både banden, studenterna, och alla som arbetar för detta spektakulära evenemang! Hoppas vi ses den 25 november för vår nästa musikpub!

Viben av en gemenskap

När studenterna nu är tillbaka på campus kan vi äntligen få i gång en ny atmosfär. För vad gör man när man sitter i en Zoom-klass och läraren säger att det är paus? Man stänger av kameran och går och tar en kaffe. Du klappar din katt. Pratar du med dina medstudenter? Inte riktigt – om du inte råkade bjuda in dem till din enrumslägenhet ligger de också halvt i sängen och försöker hålla sig vakna i Zoom-klassen. Med andra ord går du miste om att prata med dem i korridoren. För du pratar med personen som sitter bredvid dig i klassen, inte med personen vars ansikte är bredvid dig på Zoom. Du pratar med de personer som du träffar på Insparken. Och vilken Inspark det var! Äntligen helt på plats igen och hela två veckor! Vi vill bara säga tack till alla som hjälpte till att göra det möjligt, att ge alla nya elever en fantastisk upplevelse! Om du aldrig har hoppat i en fontän i staden bär en overall tillsammans med andra studenter som är klädda exakt likadant, har du missat något!

Lyckligtvis är det roliga inte över än! Du kommer fortfarande att ha många tillfällen att bära din overall på studentpuben och under andra fakultetscup-evenemang. Gult må ha vunnit Insparken nu i början av året, men vilket lag kommer att vinna hela fakultetscupen i maj, efter att ha samlat poäng för ditt lag hela året? Det är också ett utmärkt tillfälle att visa upp alla era märken. Och om du inte fick tillräckligt med märken, gå med i föreningarnas evenemang – de kan ge dig ett nytt märke bara för att du går på deras fantastiska evenemang, och ärligt talat är deras evenemang något du vill vara med på i vilket fall som helst. Om du däremot saknar atmosfären av att umgås med dina studiekamrater som ingår i ditt team, gå då med i din sektion, bara för studenterna på din avdelning! Allt detta, återigen möjligt, och vi är så glada för det. Vi kan nästan känna hur hoppet ryker ut ur skorstenen – det vill säga om universitetsbyggnaderna hade skorstenar. Det är bäst att någon öppnar en dörr och släpper ut er alla, innan byggnaden spricker upp av spänning. Vi ser er alla, för det hoppas vi också, runt om på campus och i kårhuset!

Milena Milosavljevic

Ordförande Studentkåren Malmö

Konstantina Klonari
Vice- ordförande Studentkåren Malmö

Diego Annys
Vice- ordförande Studentkåren Malmö