Välkommen till studentstaden Malmö!
Som ny student är det mycket att hålla reda på i början av terminen och är man dessutom nyinflyttad kan det vara mycket som känns förvirrande.
Ett bra sätt att lära känna dina nya klasskamrater, hitta nya trevliga vänner och lära känna Malmö lite bättre är att delta i Insparken. Insparken arrangeras av Festmesteriet tillsammans med Studentkåren Malmö under höstterminens två första veckor.
När du börjar din nya kurs eller ditt program kommer du få en hel del information om hur allt fungerar på Malmö universitet, men att studera är inte allt! Malmö är ett kalejdoskop av människor i alla färger och former. Här händer alltid nya grejer och den gamla arbetarstaden har blivit en nytänkande, mångdimensionell och levande stad. Självklart hjälper Malmös cirka 24 000 studenter till med att sätta färg på staden. Som student är du snart en integrerad del av Malmö.
Vår överlevnadsguide
Som ny student är det en hel del att hålla koll på vid terminstart; Var ska jag bo? Vad finns det att hitta på som student i Malmö? När börjar Insparken? Vem kan hjälpa mig om jag får problem? Oroa dig inte, alla dessa frågor kan du få svar på i vår Överlevnadsguide! Vi har satt ihop våra bästa tips för att underlätta din första tid som ny student i Malmö. Ladda ner eller se den direkt i webbläsaren här nedan.
Har du fler tips till nya studenter i Malmö? Skicka in dem till inforum@malmostudenter.se.
Inspark (Endast höstterminen)
För dig som är ny student på Malmö universitet finns Insparken. Under två veckor får du massor av skoj tillsammans med mängder av studenter och blir introducerad till vår fina stad på bästa sätt.
Festmesteriet, som är en av Studentkårens föreningar, håller i en fantastisk inledning på höstterminen för alla nya studenter vid Malmö universitet. Detta för att ge varje ny student chansen att träffa nya vänner och lära känna Malmö lite bättre. Insparken är för alla, helt frivillig och utan taskiga inslag.
Som ny student kan detta vara det första fantastiska tillfället att lära känna nya människor. Att delta i roliga och avslappnade aktiviteter fungerar vanligtvis bra som en isbrytare. Insparken är endast för nya studenter och är helt planerad och utförd av erfarna studenter vid Malmö universitet.
Här kan du läsa mer om Insparken
Att göra första veckan
Det kan vara jobbigt att vara helt ny på universitet men vi finns här för att hjälpa dig till rätta. Här har vi lagt upp en checklista för att du som ny student ska komma in i studielivet så snabbt som möjligt och komma till rätta.
Adressändra och folkbokför dig i Malmö
Anmäla flytt som student: Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.
Med en e-legitimation kan du använda Skatteverkets e-tjänst för att göra flyttanmälan, snabbt och enkelt. Gör din flyttanmälan på Skatteverkets webbplats.
Sök studiemedel hos CSN
Ansök direkt på CSN:s hemsida.
Bli medlem i Studentkåren Malmö
Att bli kårmedlem har många fördelar. Du blir representerad i universitetets nämnder och organ och kan få personligt stöd om du skulle få problem med dina studier på något sätt. Kåren står alltid på studenternas sida. Just det, dessutom får du även studentlegitimation (Student- & Mecenat-kortet) samt lokala rabatter och schysta erbjudanden. Klicka här för att läsa mer och bli medlem.
Skaffa dator-ID
Din datoridentitet använder du under hela din studietid för att logga in på datorer, komma åt det trådlösa nätverket och It’s learning. Du måste beställa din datoridentitet innan du kan registrera dig på din kurs. Du gör det via ID-Service.
Skaffa multikort
Ditt multikort fungerar som lånekort, kopieringskort och passerkort. Multikortet kan hämtas på Orkanen eller Hälsa och samhälle. Skaffa multikort på universitetets hemsida.
Skaffa ett lånekort
Eftersom böcker kan vara ett dyrt inslag i din studentbudget kan det vara smart att låna böcker och för detta behöver du ett lånekort. Registrera ditt multikort som lånekort på Malmö universitets bibliotek.
Köp kurslitteratur
Köp och sälj begagnat genom Campusbokhandeln som ligger på Skeppsbron 3, nära Posthusplatsen.
Fixa en cykel
Cykel är ett smidigt sätt att ta sig runt på i Malmö och dessutom både billigare och miljövänligare än bussen! Kolla in Malmö stads cykelauktioner för cykelfynd, eller teckna en årsprenumeration på hyrcykel hos malmobybike.se.