Året är 2008. Nytt åsiktsdokument i Studentkåren röstades igenom som de officiella principerna man ska följa. En av de åsikter som Kåren ville vurma för var att kårobligatoriet inte skulle tas bort och att om det skulle tas bort, skulle ett starkt studentinflytande fortfarande vara möjligt. 2008 var alla studenter tvungna att vara medlemmar i en Studentkår för att få sina poäng. Under en längre tid gjordes ett förslag till lagändring – att ta bort det obligatoriska kårmedlemskapet.

Sommaren 2010. Efter detta behövde ingen student vara medlem i en studentförening eller en studentkår mot sin vilja. Nu var kårerna runt om i Sverige tvungna att arbeta hårt för att motivera studenterna att bli medlemmar. Dessutom, hur skulle man aktivera dem till att ta del av sina studier och engagera sig i studentgemenskapen.


I Malmö kände vi av effekten tydligt. Från 13 243 medlemmar under höstterminen 2010 till 4800 medlemmar året efter. Detta gjorde saker och ting något kämpiga för Kåren under de kommande åren; hur hanteras legitimitetsfrågor i och med att Studentkåren Malmö representerar alla studenter i sina område men studenter registrerade sig inte för att vara medlemmar? Hur finansierar man verksamheten när en enorm nedskärning av medlemsavgifterna lämnade Kåren blödande?


Studentkårer gör ett mycket viktigt arbete för studenterna. Oavsett om du vet det eller inte, arbetar vi ständigt för att representera studenterna vid universitetet och organisera möjligheter för sociala aktiviteter. Men vi behöver studenternas hjälp i detta. Studenter behöver bli studentrepresentanter i officiella grupper; vi behöver studenter som aktivt berätta vad de tycker om sin utbildning; vi behöver studenter som besvarar sina kursvärderingar; vi behöver studenter som varnar oss om kursvärderingen inte ägde rum; vi behöver studenter som berättar för oss om lärarna inte publicerar kursrapporterna och diskuterar resultatet med sina studenter; vi behöver studenter som höjer sina röster och kontaktar oss om en lärare är orättvis; vi behöver studenter som delar med sig av sina åsikter till oss om saker de vill ändra eller om saker som de tycker är bra.

Allt dessa är saker som Kåren behöver. Vi behöver studentengagemang. Det är inte obligatoriskt för studenter att vara medlemmar i en studentkår längre, men behovet av studentengagemang har inte försvunnit någonstans. Om något, behöver vi DIG nu mer än någonsin. Och det vi också behöver är studenter som berättar för oss vad Studentkåren Malmö kan göra för dig. Du behöver inte vara medlem, men vi skulle gärna vilja att du ändå vill bli en.

Nästa gång vi kan träffas, till exempel under Kaffe med Kåren eller om du kommer för en kaffe från Kårhuset, berätta vad du behöver. Vi fixar också lite papper, penna och en låda för att lämna dina tankar i, i närheten av våra kontor och i Kölsvinet.

Jenna Pystynen
Kårordförande 19/20