Engagera dig!

Att engagera sig i Studentkåren är inte bara roligt och ett utmärkt sätt att träffa nya vänner på, det ger dig också värdefulla erfarenheter inför ditt kommande arbetsliv. Det finns en mängd olika saker att engagera sig i inom Kåren, välj det som passar ditt intresse bäst så kommer du också få det som roligast.

Som aktiv inom Kåren får du möjlighet att lära känna intressanta personer med liknande intresse som du och chansen är stor att du träffar vänner för livet. Hur mycket tid du lägger på ditt engagemang väljer du själv men vissa saker tar mer av din tid än andra. Kårengagemang ger dig även värdefulla erfarenheter till ditt arbetsliv och du får alltid ett intyg på att du varit aktiv inom Kåren. Intyget ger dig förhoppningsvis ett försprång när du är klar med din utbildning och börjar söka jobb, då många arbetsgivare ser det som ett stort plus att ha engagerat sig vid sidan om studierna.

 

Vad kan jag engagera mig i?

För att göra det lite enklare för dig har vi delat in Kårens verksamhet i två olika delar som du kan engagera dig i. Är du intresserad av att vara med och fatta viktiga beslut både inom högskolan och Kåren så är studentinflytande och representation något för dig. Du kan till exempel sitta som studentrepresentant i någon av universitetets nämnder och organ, påverka din utbildning som kurs- eller programrepresentant, eller påverka Kårens arbete. Vill du hellre bli grym på att planera event och aktiviteter, då är studentliv något för dig. Du kan vara med och arrangera allt från Soppluncher till Kårens årliga festival. Den enda som sätter gränsen för vad som kan göras är du själv!

 

Studentinflytande och representation

 

Nämnder och organ

Studentkåren Malmö sitter med i alla nämnder, grupper och organ på Malmö universitet. Studentperspektivet är oerhört viktig för universitetet och fungerar som ett verktyg för att öka utbildningskvalitén. Kåren tillsätter representanter till dessa nämnder via fem olika möten, som kallas FORUM. För mer info om Forum kontakta ditt studentombud.

På ditt program eller kurs

Den kanske viktigaste delen av studentinflytandet på Malmö universitetet är studenternas rätt till inflytande över sin egna utbildning. Vid alla program och kurser på Malmö universitet ska det finnas kurs- och programrepresentanter. Som representant för du dina kursares talan gentemot lärare och sitter med vid möten som berör din utbildning. Är du intresserad av att kunna påverka din utbildning så ta kontakt med ditt studentombud så berättar hen mer.

 

 Inflytande vid Studentkåren

Vill du hellre bestämma vad Kåren ska syssla med så ska du sitta med i fullmäktige. Studentkåren Malmö styrs av fullmäktige som väljs av er studenter under Kårvalet. Fullmäktige – eller FUM – är kårens högsta beslutande organ och har ansvar för alla beslut och all verksamhet inom Kåren. FUM består av 19 personvalda studenter som tillsätts i Kårvalet varje vår. I FUM sitter även ytterligare 10 ledamöter som tillsätts i början av höstterminen via 5 möten som kallas FORUM, totalt alltså 29 ledamöter. FUM träffas 5-6 gånger på ett år och fattar alla övergripande beslut under året.

 

Arbeta på Studentkåren

Det finns faktiskt också möjlighet att arbeta heltid på Kåren. Kåren har en ordförande, en vice ordförande och fyra studentombud, som alla är heltidsarvoderade och har tagit en paus från sina studier för att arbeta ett år på Kåren. För att ha möjligheten att få en av positionerna måste du först kandidera i Kårvalet, bli en av 19 kandidater som väljs in i FUM och sen ansöka till den position du vill ha. Att arbeta på Kåren är stressigt och krävande men också otroligt roligt och utvecklande. Du kommer gå på många möten, träffa en massa studenter och lära dig allt om Malmö universitetet.

Du lär känna en massa intressanta personer med liknande intressen som du. Chansen är stor att du träffar på vänner för livet. Om inte annat så är risken överhängande stor att du kommer ha kul med likasinnade studenter på din fritid.

Du kan påverka hur Kåren styrs och vad Kåren ska pyssla med och lägga energi på under tiden som du är fullmäktigeledamot. Och genom att sitta med i universitetets olika nämnder ser du till att ditt område och din utbildning är så bra som möjligt. Du påverkar alltså direkt din och andras studiesituation.

Dessutom ger kårengagemang dig en värdefull pusselbit till ditt arbetslivserfarenhetspussel och du kan alltid få ett intyg på att du varit aktiv inom Kåren. Intyget kan förhoppningsvis ge dig ett försprång när du är klar med din utbildning och är redo att börja söka jobb.

 

Studentliv

 

Kaffe med Kåren

En gång i månaden besöker Kåren din fakultet för att du som student både ska få göra din röst hörd men också för att du ska höra Kårens röst! Vi bjuder på kaffe, har spännande tävlingar och ibland delar vi ut enkäter för att få svar på hur du som student uppfattar din studietid. Det finns massor med roliga saker du kan hjälpa till med så är du intresserad av att hjälpa till under Kaffe med Kåren kontakta ilona.karppinen@malmostudenter.se för mer info.

 

Sopplunch

Varje onsdag serverar Kåren sopplunch i Kølsvinet. Är du en jäkel på att laga soppa? Då är detta något för dig! Vi är i ständigt behov av ideellt engagemang, kontakta paolo.alexandriyski@malmostudenter.se så får du veta mer.

 

Musikpub

Sista fredagen i månaden anordnar Kåren Musikpub i Kølsvinet, då spelar lokala band från Malmö och för de som vågar finns det en öppen scen. Vill du vara med och planera, eller vill du kanske uppträda? Kontakta pontus.nilsson@malmostudenter.se eller yuliyan.konstantinov@malmostudenter.se.

 

Studentfrukost

Studentfrukost anordnas en gång/månad, tisdagar innan CSN har betalats ut. Det är Kårens sätt att se till så att studenterna får börja dagen med ett ordentligt morgonmål! Kaffe ska kokas, frukost ska dukas fram och av. Här behöver vi hjälp från dig som är morgonpigg, och självklart bjuder vi dig på frukost! Kontakta receptionen@malmostudenter.se.

 

Vad krävs av mig?

Du behöver lägga en del av din fritid på ditt kårengagemang. Hur mycket är olika beroende på vad du är aktiv inom. Som fullmäktigeledamot bör du till exempel kunna lägga några timmar per fullmäktigemöte, som hålls minst 5-6 gånger per läsår. Väljer du istället att hjälpa till med Kårvalet, är det någon/några dagar du behöver sätta av till valet. I slutändan är det du själv som bestämmer hur mycket eller hur lite du vill vara engagerad. Prata med ditt studentombud för mer information.

 

Vad krävs för att bilda en ny kårförening?

Du kan även engagera dig inom någon av våra föreningar. Om du inte hittar en förening som faller dig i smaken, kan du välja att starta en ny. För att din förening ska bildas krävs att kårfullmäktige godkänner den på ett fullmäktigemöte. Till din hjälp har du en föreningsansvarig inom Kåren som du kan vända dig till. Hör av dig till foreningsansvarig@malmostudenter.se  för att få mer information. Läs mer om hur du startar en förening.